KÉRDÉSEK AZ RO, AZAZ A FORDÍTOTT OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÁSRÓL

A fordított ozmózis meghatározása olyan vízszűrési eljárás, amely egy félig áteresztő membránra gyakorolt nyomást alkalmaz, hogy megfordítsa az ozmózis természetes áramlását. Az ozmózis egy természetes folyamat, amely a szervezetben számos membránon keresztül zajlik. A víz át tud áramlani a membránon, de a sók nem. Ha a membrán két oldalán a sókoncentráció eltérő, a víz a membránon keresztül az alacsonyabb sókoncentrációjú oldalról a magasabb sókoncentrációjú oldalra áramlik. Ez nyomást hoz létre a magasabb koncentrációjú oldalon. Az RO egy olyan folyamat, amely nyomást hoz létre a sót vagy szennyeződéseket tartalmazó vízoldatra, és a tiszta vizet a membránon keresztül kényszeríti, ahol azt felhasználásra összegyűjtik. Mivel a vizet a membránon keresztül a normál ozmózisban megszokottal ellentétes irányba kényszerítik, a folyamatot REVERSE OSMOSIS-nak, vagy röviden RO-nak nevezik.

A fordított ozmózis és a hagyományos vízszűrés között két fő különbség van:

1. A közönséges vízszűrők fizikailag kiszűrik a szennyeződéseket és az üledék részecskéket a vízből körülbelül egy mikronig, de nem távolítják el az oldott vegyi anyagokat. A fordított ozmózis polimer membránt használ, amely molekuláris szintig szűri a vizet, eltávolítva az oldott vegyi anyagokat és sókat, amelyeket a hagyományos szűrő nem tud eltávolítani.

2. A hagyományos szűrővel az összes víz átfolyik a szűrőn, és a részecskék összegyűlnek a szűrőben vagy annak felületén, és végül eltömítik a szűrőt. Az RO-szűrésnél ahelyett, hogy az összes víz átfolyna a membránon, a tápvíz a membrán felületén áramlik át. A tiszta víz áthalad a membránon, és ahogy a maradék tápvíz egy része átfolyik a membrán felületén, a szennyeződéseket lemossa a membrán felületéről, és a lefolyóba kerül. Ezáltal az RO-membrán felülete folyamatosan mentes marad a szennyeződésektől. Ez jelentősen meghosszabbítja az RO-membrán élettartamát, és biztosítja a szűrt víz tisztaságát.

Az RO-membrán egy nagyon vékony filmből áll (amely a tényleges szűrőelválasztást végzi), amely egy réteges tartólemezre van ágyazva. (Olyan, mint egy vékony rétegelt lemez, nagyon vékony furnérral) Ezt a konfigurációt “vékonyfilm-kompozit” vagy TFC membránnak nevezik. A membránt spirális elrendezésben tekerik egy műanyag cső köré, és a tiszta víz a középső csőbe áramlik, ahol összegyűjtik. A tisztátalan víz átfolyik a membrán felületén, és a membráncső végén a lefolyóba folyik.

Az RO-membrán a szerves szennyeződések és vegyi anyagok legalább 96%-át eltávolítja a vízből. Ezek közé tartoznak a növényvédő szerek és gyomirtó szerek, mint például a DBCP; az ipari vegyi anyagok, mint a PCB-k, THM-ek, TCE; nehézfémek, mint az ólom, réz, cink, arzén; nitrátok és egyéb szerves anyagok stb.

IGEN! A fordított ozmózist eredetileg a tengervíz sótalanítására tervezték ivóvízként való felhasználásra.

Az alacsony nátriumtartalmú diétát folytató személyek számára az RO ideális eljárás a nátrium eltávolítására, különösen a lágyított vízből.

Tudjon meg többet arról, hogy milyen más szennyeződéseket távolít el az RO, szívesen olvassa el a kapcsolódó cikket: Milyen szennyeződéseket távolít el a fordított ozmózis?

Az első szűrő egy 5 mikronos részecskeszűrő, amely eltávolítja a szennyeződéseket, rozsdát és egyéb üledékeket.

A második szűrő egy szénszűrő, amely eltávolítja a szerves vegyi anyagokat, és ami a legfontosabb, eltávolítja a vízből a klórt, amely reakcióba léphet az RO-membránnal és károsíthatja azt.

A harmadik egy finom, 1 mikronos szűrő, amely tovább távolítja a szénszűrő után megmaradt finomabb részecskéket.

Negyedik a RO-membrán, a rendszer szíve, amely az oldott szennyezőanyagok 95-99%-át szűri ki a vízből. A szennyeződéseket a lefolyóba mossa, és a tiszta víz egy nyomás alatt álló tárolótartályba folyik.

Ötödször, a tárolótartály után és a csap előtt egy másik szénszűrő “fényesíti” a vizet, eltávolítva a maradék szagokat és ízeket.

Kívánság szerint egy remineralizáló szűrő hatodik fokozatként hozzáadható, vagy az ötödik fokozatú szénszűrővel kombinált (ötödik fokozatú) “polírozó-remineralizáló” szűrőként használható.

Mivel az oldott ásványi anyagok és vegyi anyagok legalább 95%-a eltávolításra kerül, az RO víznek a palackozott vízhez hasonló, tiszta, egyszerű íze lesz. Ha az ásványvízhez vagy természetes forrásvízhez hasonló ízt szeretne, az utolsó fázisban remineralizáló szűrő használható, amely az egészséges ásványi anyagokat visszahelyezi az ivóvízbe, így a víz gazdagabb ízű lesz.

Mivel a hagyományos csapvíz olyan szennyeződéseket tartalmaz, amelyek elfedhetik a vízzel készített italok ízét, úgy fogja találni, hogy az RO víz használatával olyan italok, mint a kávé, a tea és a gyümölcslevek elkészítéséhez több természetes ízt hozhat ki ezekből az italokból.

A rendszert általában a konyhai mosogató alá, a mosogató melletti csapra szerelik. A pincébe is telepíthető a csaphoz vezető csővel. Kívánság szerint egy második cső is vezethető a hűtőszekrényhez a jég és a hideg víz számára, vagy egy második csaphoz.

Egy szabványos 50 GPD (gallon per day) membránnal, 50 PSI bemeneti nyomással és 25°C (77°F) vízhőmérséklettel a rendszer legalább 50 gallon (189.2 liter) ivóvizet termel naponta. A nyomásfokozó szivattyúval ellátott rendszer használatával a membrán nyomása 80 PSI fölé emelkedik, így akár 50%-kal több termelt vizet és jobb szennyezőanyag-eltávolítást biztosít. Általában fél óránál kevesebb időbe telik (gyorsító szivattyúval 20 perc), hogy egy gallon ivóvizet összegyűjtsön a tárolótartályban.

Ha nagyobb termelési sebességet szeretne, 75 GPD vagy 100 GPD membrán használható.

Translated with DeepL

1. NYOMÁS. Minél nagyobb a víznyomás, annál nagyobb a termelt víz mennyisége és jobb a minősége. A 60 psi feletti víznyomás ideális a nyomásfokozó szivattyú nélküli rendszerekhez. A Puricom nyomásfokozó szivattyúval ellátott rendszer használata biztosítja, hogy a membránra ható víznyomás mindig 60 PSI felett maradjon.

2. HŐMÉRSÉKLET. A 25°C (76°F) az ideális vízhőmérséklet az RO-hoz. Ha a víz hőmérséklete 4°C (40°F) alatt van, az RO termelése körülbelül fele lesz a 25°C (76°F) hőmérsékletű vízének. A maximálisan ajánlott vízhőmérséklet 35*C (95*F) a membrán károsodásának elkerülése érdekében.

3. ÖSSZES OLDOTT SZILÁRD ANYAG (TDS – Total Dissolved Solids). Általában a csapvíz/tápvíz TDS értéke 500 ppm alatt van. (parts per million) Ha a TDS jelentősen meghaladja ezt, a termelt víz mennyisége csökken. Mivel az eltávolított szennyezőanyagok mennyisége a tápvíz százalékos arányában van, a magasabb TDS-értékű tápvíz magasabb TDS-értékű termékvizet is eredményez. Ha a bemeneti víz TDS-szintje túl magas, akkor a membrán nyomásának egy nyomásfokozó szivattyúval történő növelésével javítható a termékvíz mennyisége és minősége.

4. A MEMBRÁN. A különböző membránokat különböző szennyezőanyag-visszaverődésre, termelési sebességre és a kémiai károsodással szembeni ellenálló képességre tervezték. Az AQUATECH az Ön tápvízkörülményeihez és szűrési igényeihez megfelelő membránt tud biztosítani.

Ez elsősorban a helyi víz minőségétől függ. Az összes szűrő és az RO-membrán szűrőcseréjének ideje a helyi vízviszonyokhoz igazítható. Általában 300 ppm TDS alatti víz esetén a következő irányelvek követhetők:

· 5 mikronos polipropilén előszűrő: 3 havonta
· Szén szűrő: 6 havonta. (Megjegyzés: Fontos, hogy ezt a patront 6 havonta cserélje ki, hogy a tápvízben lévő klór ne károsítsa a membránt).
· Üledékszűrő poliprpilén 1 mikron: 9 havonta
· RO-membrán: 2 évente
· Szén utószűrő: 12 havonta

Magasabb TDS-tartalmú víz esetén a szűrőket gyakrabban kell cserélni.

Ha az előszűrőket megfelelően és időben cserélik, a membrán legalább két évig tart. Ha a víztermelés fokozatos csökkenését észleli, azt a membrán felületén lévő ásványi anyagok és sók lerakódása okozhatja. Ha a termelt víz minőségének fokozatos romlását észleli, az a membrán károsodására utalhat, és azt ki kell cserélni.

(Megjegyzés: TDS-teszterrel ellenőrizhető a táp- és a termelt víz minősége, hogy pontosabb jelzést adjon arról, mikor kell a membránt kicserélni.)

Egyik fő beszállítónk, a Puricom átesett az ISO-9001 szabvány minősítésen, és a Puricom RO-rendszereinek és alkatrészeinek egy része átesett a CE, FDA, SGS és Water Quality Association Gold Seal tanúsítvány megfelelésén.

A Puricom RO rendszere a legjobb minőségű alkatrészeket használja, és néhány ilyen alkatrész NSF tanúsítvánnyal rendelkezik, mint például a Filmtec RO membrán, John Guest gyorscsatlakozó szerelvények és csövek, Calgon szén…stb.* Ragaszkodunk ahhoz, hogy a legjobb minőségű anyagokat és alkatrészeket használjuk rendszereinkhez. Ezzel biztosítjuk, hogy ügyfeleink a legjobb minőségű víztisztító rendszereket kapják.

*Az NSF tanúsítvánnyal rendelkező alkatrészekkel kapcsolatos további információkért kérjük, írjon a store@aquatech.hu címre.

SZÁLLÍTÁS ÉS MEGRENDELÉS

Alapvetően Magyarország teljes területére, de egész Európán belül, sőt még az Egyesült Királyságba is kézbesítünk csomagokat, de ezen csomagküldések esetén a csomagok kiszállítására kérjen egyedi árajánlatot kollégáinktól a store@aquatech.hu címen.

Kiszállításos megrendelések esetén feldolgozási idő általában 1-3 munkanap. Sprinter házhozszállítás és a GLS házhozszállítás és GLS csomagpont esetében a csomag feladását követő munkanapon érkezik a csomag. Pick Pack Pontos rendelés esetében 1-3 munkanap a szállítás.

Telephelyünkön történő személyes átvétel esetén a feldolgozási idő általában 1-3 munkanap. Amint átvehető a megrendelésed, e-mailben értesítünk róla.

Amint rendelésedet becsomagoltuk és átadtuk a szállítónak egy “Áru kiszállítás alatt” e-mailt küldünk neked.

A szállítási módtól függően az alábbi oldalakon a csomagod azonosítójának megadásával tudod nyomon követni azt.

GLS házhozszállítás/GLS csomagpont: https://gls-group.eu/HU/hu/csomagkovetes
Sprinter házhozszállítás/PickPackPont: https://www.sprinter.hu/csomagkereso/

Csomagod feladását követően e-mailben elküldjük rendelésed számláját, rendelésed csomagszámát a számlád alján a „címke kód:” sorban találod.

Előreutalásra vagy utánvétre tudjuk módosítani megrendelésed fizetési módját, ha sikertelenül zárult webáruházunkban az online bankkártyás fizetésed.

A módosításhoz kérjük írj egy e-mailt az store@aquatech.hu címre rendelésszámod feltüntetésével!

Leadott rendeléseket összevonni technikai okok miatt nem tudunk. Rendelésfeldolgozásunk és számlázásunk automatizált, rendelésed pontosan úgy kerül feladásra, ahogyan azt webáruházunkban leadtad.

A megoldás ilyen esetben: kérd rendelésed törlését, és adj le egy új megrendelést a kívánt módon/termékekkel!

A rendelés törlését kérjük az store@aquatech.hu címre küldött e-mailben kérd, konkrét rendelésszámod feltűntetésével. Előre kifizetett rendelések esetében természetesen ilyenkor a rendelés értékét visszautaljuk.

Mindenekelőtt: Ha külsérelmi nyom, sérülés is látható a futár által szállított csomagon, csak kárjegyzőkönyv felvételével vedd át a csomagot, anélkül ne!

Amennyiben a doboz kibontása után csomagodban valamelyik terméket sérülten találod meg, készíts képeket a dobozról és a termékről! A képeken látszódjon a doboz kívülről, a doboz beltartalma a dobozban érkezett összes kitöltőanyaggal, valamint a sérült termék. Ezeket a képeket küldd el nekünk az store@aquatech.hu e-mail címre rendelési számod feltűntetésével. Amennyiben kárkjegyzőkönyv is készült, arról is csatolj képet!

Amennyiben sérült terméket kaptál, az átvételtől számítva 2 munkanapon belül jelezd nekünk e-mailben! Csak a 2 munkanapon belül jelzett hibákat tudjuk kezelni, a futárszolgálatok kárügyintézési határidejei miatt.

Hiányos  csomag esetében szintén írj nekünk e-mailt az store@aquatech.hu e-mail címre, írd bele a rendelésszámod, mindenképpen elküldjük a hiányzó terméket. Felhívjuk figyelmed, hogy a térkitöltő anyagot kollégáink sokszor csomagolásra is használják, előfordulhat, hogy elsőre térkitöltőnek tűnő papírokba csomagolva is lehetnek termékek!

Rendelésfeldolgozásunk és számlázásunk automatizált, rendelésed pontosan azokkal az adatokkal kerül feladásra, ahogyan azt webáruházunkban leadtad.

Ha időközben mégsem a megadott címre kérnéd a csomagodat:

1. Amennyiben a GLS-t választottad szállítási módnak: emelt szintű szolgáltatásuk részeként a csomagfeladás napján küldött e-mailjükben szereplő linken lesz lehetőséged szállítási címet (GLS csomagpontot is) és szállítási dátumot is változtatni.

2. Sprinter házhozszállítást választva: Kérjük írj címváltoztatási igényedről az info@zoldbolt.hu e-mail címünkre rendelésszámod és a kívánt új szállítási cím feltűntetésével! A címváltoztatás 1 nappal megnöveli a kiszálítási időt!

Egy megrendelésről egy számlát tudunk csak kiállítani. Rendelésfeldolgozásunk és számlázásunk automatizált, rendelésed pontosan úgy kerül feladásra, ahogyan azt webáruházunkban leadtad.

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

Webáruházunkban az álábbi módokon fizethet:

  • Utánvét (készpénnzel, bankkártyával)
  • Közvetlen banki átutalás
  • Bankkártyás fizetés a Barion rendszerén keresztül vagy Barion fiókból. Ezen belül fizethet az ApplePay és a GooglePay rendszerén is.
  • Bankkártyás fizetés PayPal-on keresztül vagy PayPal fiókból.

Webáruházunkban jelenleg GLS házhozszállítással kerülnek kiküldésre a csomagok, de lehetőséget biztosítunk az üzletben történő ingyenes átvételre is.

Ezen felül csomagját kérheti a PickPackPont vagy a GLS csomagpont csomagátvételi pontjaira is rendelés leadáskor.

Ahhoz hogy több információt kapjon a készlettel kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk a Kapcsolat űrlap segítségével. Számos esetben, egy telefonos beszélgetés lehetőséget ad arra, hogy a célzott beépítési szituációról beszéljünk, majd megkeressük a legjobb megoldást. Hívjon minket elérhetőségünkön.

Ebben az esetben, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk a Kapcsolat űrlap segítségével, vagy hívjon a megadott ügyfélszolgálati számon számokon.