Fenntarthatóság

A víz újrahasznosítása kulcsfontosságú a PepsiCo 2030-as kitűzött céljaihoz – David Grant

A PepsiCo élelmiszer- és italgyártó óriáscég 2030-ra “nettó vízpozitív” lesz. Tom Freyberg beszélget David Granttel arról, hogy a víz újrahasznosítása kulcsszerepet fog játszani.

A víz kritikus fontosságú

Az élelmiszer- és italgyártó multinacionális vállalatok közül a PepsiCo tekintélyesnek mondható.

A Walkers chips, a Quaker zab, a Starbucks és a Pepsi ital zászlóshajója mögött álló vállalat több mint 200 országban vagy területen van jelen.

A vállalat 2020-ban 70 milliárd dolláros nettó árbevételt ért el, ebből 23 márka évente több mint 1 milliárd dolláros bevételt termel.

Ezek a kolosszális számok ugyanolyan lenyűgözőek, mint amilyen elképesztőek. Sok vállalat törekszik az egymilliárdos árbevétel elérésére, a PepsiCo mégis több mint 20 ilyen márkát épített vagy vásárolt fel.

Pedig víz nélkül mindez nem lenne lehetséges.

A multinacionális vállalatnak víz nélkül nem lennének termékei az üdítőitalok előállításához nélkülözhetetlen alapanyagként vagy a burgonyatermesztéshez és a chipsek készítéséhez szükséges mezőgazdasági öntözőberendezésként.

Tehát mondhatnánk, hogy a vállalatnak, különösen ilyen léptékben, komolyan kell vennie ezt az alapvető elemet.

A vízhiány egyre súlyosabb

Erre a feladatra, az egész üzem vízügyi felügyeletére David Grant, a PepsiCo globális vízgazdálkodásért felelős fenntarthatósági igazgatója vállalkozik.

Az Aquatech Online-nak adott exkluzív interjúban beszélt a tudományosan megalapozott célok szükségességéről, arról, hogy a gyártási innovációk hogyan csökkentik a vízfelhasználást, és hogy továbbra is törekedni kell a víz újrahasznosítására irányuló erőfeszítésekre.

Beszélt arról is, hogy a vállalat egészére kiterjedő célként tűzték ki, hogy 2025-re javítsák a működési vízfelhasználást. “Ha megnézzük, hogy hol tartunk a vízhiány tekintetében világszerte, a helyzet egyre rosszabb” – mondta.

A videóinterjú összefoglalója alább olvasható:

Az interjú egybeesett az élelmiszer- és italgyártó óriásvállalat azon bejelentésével, hogy 2030-ra “nettó vízpozitív” lesz. Az évtized végére a vállalat célja, hogy a jelenleg felhasználtnál több vizet pótoljon a helyi vízgyűjtőkbe a nagy vízveszélyű területeken.

Vízvisszaforgatás és MBR technológiák

A víztechnológiákról szólva Grant elmondta, hogy egy érdekes technológia, amelybe a PepsiCo jelentős összegeket fektet be, a membrán bioreaktorok (MBR).

“Ez az a technológia, amelyet több üzemben próbálunk bevezetni, hogy csökkentsük a vízfogyasztást. Latin-amerikai műveleteinkben már beindult” – mondta.

“Ott azt látjuk, hogy valóban terjeszkedik, és lassan az üzletág más részeire is átterjed, és csak Latin-Amerikában most 2019 és 2020 között 20 százalékkal csökkentik a fogyasztást. Ha pedig 2015-től vesszük, akkor 40 százalékkal csökken a vízfogyasztás”.

Hozzátette, hogy helyi viszonylatban a körforgás nagyon fontos.

“Minden lehetőséget megragadunk arra, hogy a vizet visszanyerjük és újrafelhasználjuk a folyamatba, hogy csökkentsük az édesvízre való rászorultságunkat.”

A mexikói Veracruzban található létesítményre utalva hozzátette: “A városban lévő egyik franchise-üzemünk melléktermékeit veszik, ezt a vizet az ivóvíz szabványoknak megfelelően kezelik, majd újra felhasználják a működésünkön belül.”

Csatlakozás a 2030-as vízpozitív klubhoz
A PepsiCo bejelentése követi a többi vállalatot, amelyek az évtized végére vízpozitív célkitűzéseket fogalmaznak meg.

2019 elején az Intel számítógépes chipóriás tervei között szerepelt, hogy 2030-ra vízpozitívvá váljon.

A Microsoft számítógépes óriás tavaly jelentette be, hogy 2030-ra vízpozitívvá kíván válni azáltal, hogy több vizet pótol, mint amennyit globálisan elfogyaszt.

A Nestlé Waters 130 millió dollárt fektet be több mint 100 projektbe, amelyek célja a helyi vízkörforgások helyreállítása, hogy vízpozitívvá váljon.

Eközben a francia L’Oréal szépségipari termékóriás azt mondta, hogy 2030-ra az ipari folyamataiban felhasznált víz 100 százalékát újrahasznosítja és újrafelhasználja.

Forrás: Aquatechtrade