Érdekességek

Mennyire vízhatékonyak a világ legjobb labdarúgócsapatai?

Melyik csapat áll a tabella élén, ha vízhatékonyságról van szó, és ki küzd a kiesés ellen? Nézzük meg a Sport Positive fenntarthatósági rangsorát!

Két történet

Nem lehet megkerülni azt a tényt, hogy az elmúlt 10 évben a labdarúgást a “szuperhatalmi” klubok uralták.

A hihetetlenül gazdag tulajdonosokkal és pénzügyi támogatással rendelkező futballklubok szinte garantálják, hogy csapataik a tabella élén állnak.

Miközben az olyan klubok, mint a Newcastle United 91,89 millió fontot költenek arra, hogy megpróbálják elkerülni a kiesést, vajon hogyan áll a Premier League 20 klubja a fenntarthatóság és a vízhatékonyság terén?

A 2019-ben indított Sport Positive Leagues az elmúlt három évben 11 különböző fenntarthatósági kategória alapján rangsorolta a Premier League klubokat, hogy meghatározzák a bajnoki táblázatot.

A vízhatékonyság mellett a kategóriák között szerepel a tiszta energia, a hulladékgazdálkodás, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatás, kommunikáció és elkötelezettség.

Kik tehát a győztesek? A fenntarthatósági táblázat első helyezettje a Liverpool és a Tottenham Hotspur, mindkét csapat 23 pontot szerzett a maximális 24-ből.

A Premier League jelenlegi listavezetője, a Manchester City 21 ponttal a harmadik helyen áll a fenntarthatósági táblázaton, és hozzájuk csatlakozik a Southampton is, amely a Premier League-ben ezzel szemben csak 10 pontra van a kieséstől.

“A táblázat nem a klubok egymás elleni versenyeztetéséről szól, hanem a fenntarthatóbb és vízhatékonyabb bajnokság irányába tett törekvéseket mutatja.”

A legnagyobb megdöbbenést a Bajnokok Ligája jelenlegi címvédője, a Chelsea okozza, amely bár a pályán címvédésre készül, a fenntarthatóság szempontjából a középmezőnyben kapott helyet.

Eközben a Premier League egyik leggazdagabb klubja, a Newcastle United a 24-ből mindössze 10 pontot szerzett, amivel szilárdan az utolsó helyen áll – nem sokban különbözik a csapat jelenlegi bajnoki pozíciójától.

A Sport Positive Leagues azonban az is hozzáteszi, hogy a táblázat nem a klubok egymás elleni mérlegeléséről szól. Ehelyett egy gördülékeny, valós idejű rangsor, amely az egyes Premier League-klubok erőfeszítéseit jelöli a fenntarthatóbb és vízhatékonyabb bajnokság irányába.

Ezt szem előtt tartva az igazi kérdés az, hogy a futballklubok mennyire veszik komolyan a víz kezelését?

Liverpool Salah-brate víz

Ha a fenntarthatósági táblázatot nézzük, a Premier League klubjai közül csak kilenc kap maximális pontszámot a vízhatékonyság terén.

A Liverpool azzal érdemelte ki a legjobb helyezést, hogy jól halad a vízzel kapcsolatos átfogó vízgazdálkodási programja: a klub befektet a víz csökkentésébe és újrafelhasználásába az akadémián, az AXA edzőközpontban és az Anfield stadionban.

“A liverpooli képzési központban található egy Waste2Water létesítmény is, egy egyedi helyszíni mosó- és szennyvíz-újrahasznosító rendszer.”

A Liverpool vezérigazgatója, Billy Hogan elmondta, hogy a klub nagyon örül az első helyezésnek.

“A környezet hihetetlenül fontos a klub számára, és egyre inkább azzá válik. Azt hiszem, a többi szervezethez hasonlóan mindannyian aggódunk a környezetre és a helyi közösségekre gyakorolt hatásunk miatt” – tette hozzá.

A liverpooli AXA edzőközpontban egy Waste2Water létesítmény is található, amely egy egyedi, a klub igényeihez igazított helyszíni mosó- és szennyvíz-újrahasznosító rendszer.

Esővízgyűjtés a stadionokban

A Manchester City a Xylem víztechnológiai vállalattal kötött partnerségével egyértelműen elkötelezte magát a víz mellett. Ennek eredményeképpen olyan kampányok születtek, mint a Légy Vízhős és a The End Of Football, amelyek a globális vízügyi kihívásokra való összpontosítás szükségességét mutatják be.

Ezen felül a Manchester City egy olyan felszíni és esővízgyűjtő rendszerrel is rendelkezik, amely a vizet újra és újra összegyűjti és újrahasznosítja öntözésre és szürkevíz-felhasználásra. Továbbá az Etihad Stadionban a pálya alatt egy olyan vízgyűjtő rendszert telepített, amely 500 köbméter vizet képes tárolni a folyamatos öntözéshez.

“A legfontosabb közös nevező e klubok között az, hogy mindegyikük rendelkezik vízstratégiával”.

A Newcastle United, bár négy kategóriában nulla pontot kapott, maximális pontot szerzett a vízhatékonyságnál, mivel egy külső szolgáltatóval közösen létrehozott programmal rendelkezik, amely egy szoftver segítségével hetente ellenőrzi a vízfelhasználást, és minden eltérést jelent a meglévő rendszerek újrahasznosításáról. Az edzőpályáknál egy fúrt kútból is van lehetőség vízhez jutni.

A Liverpool, a Tottenham Hotspur, a Manchester City, az Arsenal, a Manchester United, a Brighton & Hove Albion, a Norwich City, a Chelsea és a Newcastle United azok a csapatok, amelyek maximális pontszámot értek el a vízhatékonyság kategóriában.

A legfontosabb közös nevező e klubok között az, hogy mindegyikük rendelkezik vízstratégiával arra vonatkozóan, hogyan használják, ellenőrzik és hasznosítják újra a vizet a stadionokban és az edzőpályákon.

Folyamatban lévő projekt a labdarúgás területén

A Sport Positive Leagues három éve működik, és a Premier League klubok vízügyi és fenntarthatósági erőfeszítéseit rögzíti. Idén a német első osztályra, a Bundesligára is kiterjedt, valamint a spanyol La Liga és az olasz Serie A első osztályára is.

A három évre visszamenőleg áttekinthetjük a labdarúgóklubok tevékenységét, és azt látjuk, hogy a folyamat felfelé ível.

2020-ban az Aston Villa az utolsó helyen állt, a 24-ből hét pontot kapott. Idén a tizenkettedik helyen állnak, a 24-ből 13,5 pontszámmal.

Az előállított adatok azt mutatják, hogy egyre több klub veszi komolyabban a vízhasználatot. Bár egyes klubok jobban teljesítenek a pályán, mint a fenntarthatóság terén, valamennyi klub jó úton halad a vízzel való jobb gazdálkodás felé.

Forrás: AQUATECHTRADE